Hændelser ved vand. 1984 Udskriv
 
Navnene: 
 
Annie Raft 
Født 21. oktober 1941. Opkaldt efter Annie get your gun. Datter af Henny og Åke Raft. Uafsluttet sangerstudie på Musikaliska Akademien i Stockholm. Uddannet folkeskolelærer. Tidligere lærer på Mälarvågs Folkehøjskole i svensk, musik og litteratur. Enlig mor til Mia. Hun bliver også af sin datter omtalt som Annie. 32 år i romanens første handlingsforløb, i det sidste 50. Først lærer for kollektivets børn, senere i kommuneskolen i Byvången og Svartvattnet. Hun bor i Aagot Fagerlies gamle hus. Ejer af hunden Saddie og et haglgevær af mærket Sabela. Ungdomsforhold til konservatorielærer i harmonilære og kontrapunkt Sverker Gemlin, far til Mia. Samboende med Göran Dubois og forlovet med Roland Fjäelström. Desuden først et forhold til sin tidligere elev Dan Ulander med hvem hun får en dødfødt pige. Danner dernæst gennem 6 år par med Birger Torbjörnsson. 
 
Mia 
Datter af Annie Raft og Sverker Gemlin. 6 år i romanens første handlingsforløb. I det sidste forløb 24 år. Hun kalder sin mor for Annie. Har bl.a. læst kulturgeografi. Arbejdsløs. Boende i Östersund. Kæreste, senere samboende med Johan Brandberg, far til det barn hun venter. 
 
Henny Raft egentlig Helga Gustafsson 
Født 1905. Tidligere operettesangerinde. Gift pinselørdag 1939 med Åke. Mor til Annie og mormor til Mia. 71 år i romanens første handlingsforløb. 
 
Åke Raft egentlig Åke Pettersson 
Født 1908. Pensioneret pianist. Gift pinselørdag 1939 med Henny. Far til Annie og morfar til Mia. 68 år i romanens første hændelsesforløb. 
 
Saddie 
Annie Rafts gamle hund. 
 
Sverker Gemlin 
Underviser i harmonilære og kontrapunkt på Musikaliska Akademien. Gift med My med hvem han har børnene Jesper og Jannika. Far til Annies datter Mia. 
 
Roland Fjellström  
Ejer af campingpladsen på Tangen. Søn af forfatteren Dag Bonde Karlsson, født Fjellström og stedsøn til Myrten Halvarsson. Kendt fra Rørte vande og Skrabelodder. 
 
Elna og Göte 
Annies moster og onkel i Enskede.  
 
Susanne og Vivianne 
Annies kusiner i Enskede. 
 
Johan Brandberg også kaldet Jukka 
Født 21. februar 1957. Søn af Gudrun og Torsten Brandberg. Han kalder sin mor for Gudrun. 16 år i romanens første handlingsforløb. I det sidste forløb 34. Fra sit 16. år boende hos Sakka og Per Dorj i Langvasslien i Norge. Uddannet flyver-meteorolog. Gammel skolekammerat med Thomas Torbjörnsson. Kæreste, senere samboende, med Mia Raft. Far til det barn hun venter. Bosiddende i Trondheim. 
 
Gudrun Brandberg 
Sydsame. Mor til Johan. Gift med Torsten Brandberg. Hun bliver også af sin søn kaldt for Gudrun. 56 år i romanens sidste handlingsforløb. 
 
Torsten Brandberg 
Gift første gang med Mimmi, som dør i barselsseng med sønnen Väine. Gift anden gang med Gudrun. Far til Per-Ola, Björne, Pekka (Per-Erik), Väine og Johan (med Gudrun). Entreprenør, skovejer og senere ejer af skovningsfirma sammen med Per-Ola. Desuden ejer af sæterhytten Nirsbua (Nils Bodarna). Jagtleder. 
 
Per-Ola Brandberg 
Søn af Mimmi og Torsten. Bror til Björne, Pekka og Väine. Halvbror til Johan. Kranfører. Senere entreprenør og ejer af skovningsfirma sammen med sin far. Har hus på Tangen. Ny jagtleder. Kendt fra Skrabelodder. 
 
Björne 
Søn af Mimmi og Torsten. Bror til Per-Ola, Pekka og Väine. Halvbror til Johan. Skovhugger og kranfører for Svenska Cellulose Aktiebolaget. Senere invalidepensionist. Psykisk syg. Eneboer. Husnisse hos Annie Raft. 
 
Pekka eller Per-Erik 
Søn af Mimmi og Torsten. Bror til Per-Ola, Björne og Väine. Halvbror til Johan. Skovhugger og kranfører. Arbejder senere på olieplatform. Alkoholiker. Arbejdsløs. 
 
Väine 
Søn af Mimmi og Torsten. Yngste bror til Per-Ola, Björne og Pekka. Halvbror til Johan. Skovarbejder. Fraskilt. Far til en søn. 
 
Aula Lara 
Norsk same boende i Langvasslien. Ungdomsbekendt af Gudrun. 
 
Sakka og Per Dorj 
Sydsamere. Gudruns storesøster og hendes mand boende i Langvasslien. Johans værtsfamilie i Norge. Forældre til Pegutt. 
 
Pegutt eller Pegutten egentlig Lars Dorj 
Søn af Sakka og Per Dorj. Hjemmeboende, jævnaldrende fætter til Johan. 
 
Henry Vidart 
Nabo til Torsten Brandberg. Dårligt ben på grund af polio. Reparerer biler. Holder geder. 
 
Assar og Elna Westlund 
Naboer til Torsten Brandberg. 
 
Birger Torbjörnsson 
Læge. Søn af en forstkandidat ansat ved et glasværk i Gästrikland. Han var nationalsocialist. Gift med og senere skilt fra tekstilkunstner Barbro Lund. Far til Tomas. Forhold til Franses og senere samboende med Monica. Sidst 6-årigt intimt forhold til Annie Raft. Fisker og jæger. Boende i Byvången. 
 
Barbro Lund 
Tekstilkunstner. Freds- og miljøaktivist. Gift med og senere skilt fra Birger Torbjörnsson. Mor til Tomas. Kortvarigt intimt forhold til Dan Ulander. 
 
Tomas Torbjörnsson 
Søn af Barbro og Birger. Gymnasieelev i romanens første hændelsesforløb. Gammel klassekammerat med Johan Brandberg. I sidste del boende i Stockholm. 
 
Bonnie 
Birger Torbjörnssons hund. Levende og død. 
 
Franses 
Ejer af Hotel Sulky i Östersund. Intim veninde med Birger Torbjörnsson. 
 
Märta 
Sygeplejerske i Birger Torbjörnssons lægekonsultation. 
 
Monica 
Dyrlæge. En kort tid samboende med Birger Torbjörnsson. 
 
Karl-Åke og Britt 
Ubehagelige naboer til Birger og Barbro 
 
Åke Vendal 
Ny politimester i Byvången i romanens første handlingsforløb. I sidste forsikringsfunktionær i Stockholm. Fiske- og jagtkammerat med Birger Torbjörnsson. Ungkarl. 
 
Ivar Jonssa eller Jonsson 
Taxachauffør. 
 
Oriana og Henry Strömgren 
Ejere af Strömgrenbebyggelsen. 
 
Alda 
Gammel kone på plejehjem. Ejer af et gammelt husmandssted med skifferbrønd. 
 
Lill-Ola Lennartsson  
Ejer af Fiskebuan i Svarttvandet. Gift med Bojan. Tidligere sverigesmester i 50 km . langrend. 
 
Poul Annersa
Manden hvis hest døde af tørst. 
 
Aagot Fagerli 
Ældre norsk-amerikansk dame boende i Svartvattnet. Huset har tilhørt hendes afdøde søster Jonetta gift med lappen Antaris. Kendt fra Guds barmhjertighed, Rørte Vande og Skrabelodder. 
 
Sabine Vestdijk 
23 år. Myrdet datter af urmager i Leiden, Holland. Studerende på telttur. Kørende i en Renault 4L. 
 
John Larue 
Vietnamdesertør. Myrdet sammen med Sabine Vestdijk. 
 
Ivo Maertens 
Ung mand fra Leiden, Holland. På telttur med Sabine Vestdijk.  
 
Anna Starr 
Kvinde boende på Tangen. 
 
Ylajali Happolati eller Ylja alias Doris Hofstaedter 
Finlandssvensker med norske rødder. 41 år i romanens første handlingsforløb. I det sidste 59. Gammel elev fra Amalie Klucks (Locks) Pikeskole i Trondheim. Religionshistoriker, senere professor i folkloristik og religionsvidenskab i Helsingfors. Medlem af De lærdes Selskab. Erotisk forhold til den meget unge Johan. Søster til Vandreren. Ugift. Forfatter til afhandlingen Myten og Vandreren udgivet i Åbo i 1974.
Ylajali Happolati er hentet fra Knut Hamsuns Sult. Ylajali betyder en kvinde, Happolati en mand. Ylja er en sammentrækning af navnet Ylajali. 
 
Doris Hofstaedter alias Ylajali Happolati eller Ylja 
59 år. Professor i religionsvidenskab i Helsingfors. Medlem af De lærdes Selskab. Forfatter til afhandlingen med titlen Myten om Vandreren. Ugift.  
 
Vandreren 
Mytisk og mystisk tilnavn til Doris Hofstaedters bror. Formodentlig en hentydning til den gamle vandrermyte, men betegnelsen kan også være hentet fra Dante Alighieris (1265-1321) Den guddommelige Komedie. 
 
Dan Ulander eller Elvredderen 
Medlem af kollektivet på Stjärnberg. Tidligere narkoman. Søn af oberstløjtnant. Freds- og miljøaktivist, senere antikvarboghandler. I romanens første handlingsforløb 23 år. I det sidste 41. Kortvarigt forhold til Barbro Lund i forbindelse med miljøaktion. Længere intimt forhold til sin tidligere lærer, Annie Raft. 
 
Petrus Eliasson 
Leder af kollektivet på Stjärnberget. I parforhold med Brita med hvem han får et barn. Entusiastisk gedeostfremstiller. Senere bosat i nyt kollektiv med yngre kvinder på Gäddedeegnen.  
 
Brita Wigert 
Medlem af kollektivet på Stjärnberget. Tidligere gift med en præst. Sammen med ham har hun døtrene Sigrid på 7 år og Gertrud på 9 år. Samlever med Petrus med hvem, hun får endnu et barn. 
 
Lotta 
Medlem af kollektivet på Stjärnberget. Tidligere misbruger. Sindslidende. 
 
Bert og Enel 
Medlemmer af kollektivet på Stjärnberget i nogen tid. Ægtepar. Han diabetiker. Uddannet korttegner. Hun uddannet sygehjælper. Enel har datteren Pella på 5 år. 
 
Marianne Öhnberg eller Önis 
Senest tilkomne medlem af kollektivet på Stjärnberget. Socialarbejder. Har sønnen Mats 
 
Arne, Astrid og Erik Jonasson 
Tidligere beboere af Stjärnberget.  
 
Yvonne 
Veninde med folkene i Stjärnbergkollektivet. Dyrker og smugler af marihuana. Boende i Röbäck. 
 
 
Billeder: 
 
Også billederne i Hændelser ved vand er typiske for Kerstin Ekman. De er rammende, hverdagsagtige og altid i fin samklang med den fortalte historie. 
Men der er ikke helt så mange som i de fleste af de øvrige store romanværker. 
 
Til sidst hev han sig opad med ryggen mod stenvæggen, og han følte sig som et sammenstyrtet tørrestativ til hø, der skulle rejses (44).
Hun havde spændte, lodne bryster med knoppede vorter. De så ud som store øjeæbler, der kiggede på den, som trådte ind (50). 
Indvendig var hun som glas indeni en termokande (117). 
Hun smed sin stribede trøje og han så hendes bryster på ny. De lignede en slags blege spidse syltetøjsmuffins som Gudrun plejede at bage (148).
Skyer begyndte at trave af sted over himlen som førerløse heste (150). 
Brysterne fladede ud, når hun lå sådan. Syltetøjsklatten midt på var brunrosa (156). 
Oven over dybet i søens midte lå der spejlpletter. Nogle var rosafarvede som blodgennemtrukken hud, andre skinnede blå som det hvide i børns øjne (165).  
Hans tilværelse var ved at falde fra hinanden. Han tænkte på kød, der var ved at gå i opløsning. Noget gråhvidt. Lutfisk i blød (186). 
Køerne havde ikke horn, men hvælvede isser. De var plettede som kort over øhave (206). 
Det kunne hun udenad som rindende vand for det indgik i hendes tilblivelseshistorie, som Henny gerne fortalte (212).  
Hendes ansigt havde samme farve som meget brugt linned (238).
Hendes kraft løb ud som vandet på vinduesruden (241).  
Hans stemme [var] først skærende og hendes varm. Egentlig var den lunken, ligesom kød eller budding (251).  
Til de tre verdenshjørner så han fjeldkammene, de mørkeblå afgrunde, de sorthvidplettede, stadig snedækkede toppe, som lignede rypebryster, når sneen smeltede (261).  
Han var nærsynet og havde briller med tykke glas. Bag dem befandt han sig som en guldfisk i en rund skål (276).  
Han kunne godt lide hendes vilje, sund som en uangreben nød i en ung grøn skal, som alligevel var ved at blive hård (318).  
Han er som en gammel våd svamp (350).  
Hun fandt ham selv appetitlig – det havde hun sagt. Lækker at slikke på som jordbæris – og guderne skal vide, at hun havde slikket (365).
På kultursiderne lugtede det af rådnende kød som fra en massemorders køleskab (368). 
 
 
Bibelhenvisninger 
 
Der er kun nogle ganske enkelte direkte bibelcitater i Hændelser ved vand. Der er også meget få indirekte citater. Det har naturligvis noget at gøre med den tid, romanen udspiller sig i. Det føles ikke mere naturligt for personerne at referere til det bibelske univers, selvom religiøse spørgsmål stadig optager deres sind. 
 
Annie finder på Stjärnbjergets loft en gammel konfirmationsbibel, hvor skriftstedet Salmernes Bog 116, 1-2 står angivet. Stedet lyder:  
Jeg elsker Herren,  
For han har hørt min tryglen,  
Han vendte sit øre mod mig,  
Da jeg råbte (214). ´
Annie har i længere tid gået og spekuleret på spørgsmålet: Kan man virkelig leve i verden uden at leve af den? Hun ved ikke hvorfra de ord stammer, men får hjælp til at finde dem i Det nye Testamente, nemlig i Paulus´ 1. Brev til Korinterne. Da hun læser stedet, forstår hun imidlertid, at Paulus skriver noget andet, ja, faktisk det modsatte af hendes egne famlende men i grunden fornuftige tanker. Teksten lyder: 
 
Men det siger jeg, brødre: Tiden er knap. Herefter skal de gifte være, som om de ikke var gift, de grædende, som om de ikke græd, de, der glæder sig, som om de ikke glædede sig, og de, der køber, som om de ingenting fik, OG DE DER GØR BRUG AF VERDEN, SOM OM DE IKKE BENYTTEDE DEN. For denne verden, som den er, går til grunde (1 Kor 7,29-31). 
 
De her udhævede ord er blevet fortolket som et paradigme på, hvorledes den kristne skal være i verden. I Paulus´ tekst er forudsætningen, at det er de sidste tider. Det er nærforventningen, der er i spil, dvs. troen på at Jesus vil komme igen allerede i de første kristnes levetid, hvorfor man ikke kan lade sig binde af denne verdens ting. Men når man ikke længere lever i forventningen om verdens nært forestående ende, hvordan skal den kristne så leve? Det er en afgørende problemstilling i den sidste del af Kerstin Ekmans forfatterskab. 
 
Bist Du bei mir.  Denne arie bliver traditionelt tilskrevet Johan Sebastian Bach. Den findes i Clavier-Büchlein für Anna Magdalena Bach, 1722 og 1725. 
Teksten, der handler om Jesus, lyder i sin helhed:

Bist Du bei mir, geh´ ich mit Freuden

Zum Sterben und zu meiner Ruh´  
Ach, wie vergnügt wär so mein Ende,  
Es drückten deine lieben schönen Hände  
Mir die getreuen Augen Zu! (275). 
I forbindelse med arien tænker Annie også modsætningsvis på Arons stav der grønnes på det blodige alter i åbenbaringsteltet, grønnes med skud og blomster og modne mandler (275). Det er en henvisning til fortællingen i fjerde Mosebog om Moses´ bror Aron og hans stav, der sætter blade, blomster og frugt, som tegn på at han er udvalgt af Herren. Stedet lyder:
Da Moses dagen efter gik ind i Vidnesbyrdets telt, havde Arons stav, staven for Levis hus, sat skud. Den havde sat skud, fået blomster og bar modne mandler (4 Mos 17,23).
 
Når os angaar den bitre død (291). 
Gammel dansk salme. Kerstin Ekman erindrer ikke mere, hvor hun har citatet fra.  
 
Nostradamus (434).   
Egentlig Michel de Nostredame (1503 – 1566). Fransk læge, astronom og matematiker. Er især kendt for sine profetier Centuria fra 1555.  
 
I Hændelser ved vand spises og drikkes der naturligvis, som i alle Kerstin Ekmans bøger, men der er ingen store kokke blandt personerne, og - måske derfor - heller ingen store middagsselskaber.    

 

Sidst opdateret ( lørdag, 15 august 2009 )

Fortæller
Fortællinger
Forfatter
Bibliografi
Foredragholder
Foredrag
Arrangementer
Søg
Kontakt
Kerstin Ekman
Log ind